Een echtscheiding kan op zich al een moeilijk en zwaar proces zijn om doorheen te komen. Maar als er ook nog oud trauma meespeelt is dat extra belastend.

Onder stress vallen we allemaal terug op onze automatische piloot. Zo ook tijdens de echtscheiding. De vraag is nu hoe goed je automatische piloot voor jou werkt. Je manier van omgaan met de scheiding kan bijvoorbeeld positief en opbouwend zijn, maar het kan ook gepaard gaan met sterke gevoelens van ontreddering.

Vroeger trauma

Eerdere traumatische ervaringen en de manier waarop je er toen (wellicht uit hulpeloosheid of machteloosheid) mee omging, kunnen je huidige gedrag nog steeds sterk bepalen. Als dat niet effectief is – je hebt bijvoorbeeld veel last van somberheid, angst, schaamte, schuld of boosheid – dan is het zinvol om alsnog met het oude trauma aan de slag te gaan.

EMDR

Een bewezen methode voor traumaverwerking is EMDR. Het doel is je te helpen de herinneringen aan die ingrijpende gebeurtenis(sen) te verwerken, zodat je er voor jezelf een andere betekenis aan kunt geven. De gedachten over jezelf worden positiever en gevoelens van angst, schuld of boosheid nemen af.

Je automatische piloot raakt als het ware beter ingesteld, zodat je effectiever kunt leren omgaan met het proces en de gevolgen van de scheiding.

Meer weten?

Wil je hierover meer weten, maakt dan direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek per telefoon.

Afspraak maken