• Vind je spinnen enge of vieze beesten?
  • Moeten je huisgenoten je (slaap)kamer eerst spinvrij maken?
  • Ben je veel aan het schoonmaken, of hou je de ramen persé gesloten?
  • Mijd je de tuin of een wandeling in de vrije natuur?

Het is weer herfst, het is weer spinnentijd

Als je bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoordt, dan heb je wellicht een fobie voor spinnen. En je bent beslist niet de enige. Spinnen horen bij de top 5 van dieren die angst oproepen. Spinnenangst komt voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Gelukkig kun je daar iets aan doen.

Vermijdingsgedrag

Je angst wordt helaas in stand gehouden door het vermijden van spinnen of het zoeken naar veiligheid (zoals je partner de spin laten weghalen). Het beste wat je kunt doen is stoppen met vermijden. Dat kun je langzaam opbouwen. Bijvoorbeeld door zelf een spin buiten de deur te zetten met behulp van een glas en stuk papier.

Als je zo bang bent dat je persé iedere spin uit de weg gaat, dan kun je ook hulp inschakelen. Dat hoeft echt geen lang traject te worden. Binnen 5 á 6 sessies is het probleem meestal onder controle gebracht.

‘Exposure’ therapie

Bewezen methoden om je angst te overwinnen gebruiken ‘exposure’ oftewel blootstelling. Vaak gebeurt dat eerst met behulp van visualisatie, bijvoorbeeld tijdens een oefening in hypnose, of met toepassing van EMDR. Met deze methoden doorbreek je effectief je verwachtings- en gedragspatroon. Vervolgens ga je ook in de praktijk oefenen en leer je stap voor stap wennen aan de confrontatie met een spin.

Andere angst

Angst voor spinnen staat vaak niet los van een andere angst. Soms is er een onderliggende angst die zelfs nog sterker is dan je spinnenfobie. Het is goed om ook daar aandacht aan te besteden.

Hoe dan ook, op een gegeven moment kun je een spin in je nabijheid verdragen, en ben je vrij van angst of paniek.

Hulp nodig?

Wil je hierover meer weten, maakt dan direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek per telefoon.