Met (zelf)hypnose creëer je zelfbewust en doelgericht een krachtig leereffect.

Steeds meer mensen ervaren hypnotherapie als een comfortabele en effectieve methode bij emotionele en psychosomatische klachten. In hypnose gebruik je je verbeeldingskracht om iets te veranderen in je gedachten, emoties en lichamelijkse sensaties. Het effect neemt toe als je de geleerde hypnosetechniek na elke sessie thuis ook beoefent.

Hypnotherapie werkt voor veel mensen die last hebben van angst of een fobie, en voor mensen met chronische pijnklachten.

Wil je advies inwinnen, neem dan contact op voor een gratis telefoongesprek. Of boek direct je eerste sessie. Via de knop ‘Afspraak maken’ kies je in mijn agenda eenvoudig het tijdstip dat jou uitkomt.

Afspraak maken

Hypnose bij angst en fobie

Misschien ben je bang voor bepaalde situaties of wat anderen van je vinden, voel je je onveilig of heb je paniekaanvallen. Als je lange tijd angstig bent, is dit een teken van een vicieuze cirkel. Hoewel je angst wordt veroorzaakt door wat je hebt meegemaakt, spelen je copingstijl en veiligheids- of vermijdingsgedrag ook een rol.

Bij hypnotherapie gebruiken we een paar principes. De eerste is diepe fysieke ontspanning. Dit houdt je autonome zenuwstelsel in balans, waardoor je interne alarm minder snel afgaat. We werken met denkbeeldige blootstelling aan situaties die je angst triggeren. In een diepe hypnotische ontspanning confronteer je deze situaties met focus en verbeeldingskracht. Dit doen we in kleine stapjes, waarbij je steeds beter met situaties leert omgaan.

Hypnose bij pijn

Hypnose tegen pijn is een van de oudste en meest succesvolle toepassingen. Dit kan het geval zijn bij:

  • Terugkerende pijn, zoals hoofdpijn
  • Pijn door ziekte of medische ingreep
  • Pijn zonder medische oorzaak, zoals prikkelbaredarmsyndroom of lage rugpijn

We kijken naar allerlei aspecten van pijn: de intensiteit ervan, je gedachten over pijn, hoe je er fysiek en emotioneel op reageert, slapen, en hoe je omgaat met pijn in je dagelijks leven. Je leert verschillende zelfhypnose-technieken om je pijn en bijkomende problemen te verminderen.  Dit omvat technieken om fysiek diep te ontspannen zodat pijnprikkels worden gedempt en technieken die zich richten op de plek in je lichaam waar de pijn zit. Daarnaast kunnen we mogelijke psychosociale factoren in de therapie opnemen.

Verloop van de therapie

Tijdens het intakegesprek bespreken we je situatie en wat je wilt bereiken. Vooraf heb je thuis een intakeformulier ingevuld, zodat je goed voorbereid bent op het intakegesprek. Ik zal ook de principes van hypnotherapie uitleggen en de vragen beantwoorden die je misschien hebt. Als er tijd over is, doen we een eenvoudige visualisatieoefening.

Vanaf het tweede consult begint de therapie. Meestal zijn er zo’n zes sessies nodig, soms meer, soms minder. Thuis beoefen je regelmatig zelfhypnose met behulp van de audio-opname van de sessie. Je motivatie om dit te doen is belangrijk voor het succes van de therapie. Indien van toepassing kunnen we naast hypnose ook met een andere therapie werken.

Een hypnosesessie in de praktijk

Een consult verloopt meestal volgens dit stramien:

  • We bespreken hoe het met je gaat en waar we deze sessie mee verder gaan.
  • De hypnose start met suggesties voor ontspanning, waarbij je je aandacht richt op wat zich lichamelijk, emotioneel en in je gedachten afspeelt.
  • In hypnose gebracht volg je de therapeutische suggesties die zijn afgestemd op het doel waar we deze sessie aan werken.
  • Tot slot kom je terug uit hypnose en bespreken we wat je ervaren hebt en wat je geleerd hebt.
  • Meestal krijg je een audio-opname van de hypnosesessie om die thuis te beluisteren als oefening in zelfhypnose.

Veel gestelde vragen

Over hypnose bestaan veel mythes als gevolg van wat we zien op TV of in films. Een paar vragen hierover wil ik alvast beantwoorden:

Nee, onderzoek toont aan dat het geen slaap is. Tijdens hypnose zijn er namelijk hersengolven actief die niét op die van de slaap lijken, maar juist op die van wakker zijn. Hypnose kun je beter omschrijven als een toestand van gerichte aandacht waarin je meer controle kunt krijgen over het gevoel van comfort. Wel heeft hypnose een kalmerend effect op het brein. Hierdoor kun je bijvoorbeeld makkelijk in slaap vallen als je eenmaal zelf-hypnose hebt geleerd.

Nee, met het leren van zelf-hypnose ontwikkel je juist vaardigheden om je eigen comfort te vergroten. Op geen enkel moment zal ik proberen om controle over je te hebben. Integendeel. Als ik suggesties geef, dan zul je me ook iets horen zeggen als “… je zult merken dat je makkelijker positief reageert op die suggesties die voor jou geschikt en passend zijn.” Je zult dus alleen die suggesties aanvaarden die jij behulpzaam vindt en alle andere negeren.

De meeste mensen vinden hypnose erg prettig en herinneren zich er daarna bijna alles van. De doelgerichte aandacht die met hypnose gepaard gaat, is voor veel mensen iets bekends. Sommige mensen zeggen dat ze zich niet gehypnotiseerd voelden. Dit komt omdat de ontspannen toestand van hypnose lijkt op die alledaagse momenten dat je ergens helemaal in opgaat, en een soort van natuurlijke, spontane trance beleeft.

Tarief en aanmelden

  • Voor particulieren: zie de verschillende tarieven op deze pagina. Vergoeding uit de aanvullende verzekering is vaak mogelijk.
  • Voor trajecten die zakelijk of door de werkgever worden vergoed, gelden andere tarieven. Informeer vrijblijvend naar de voorwaarden.

Denk je dat hypnotherapie je zou kunnen helpen? Via onderstaande knop kun je direct een afspraak maken voor een consult of een gratis telefonisch adviesgesprek.

Afspraak maken

Methoden & therapieën

Vraag vrijblijvend advies