Ben je aan het eind van je Latijn en blij dat de vakantie is aangebroken? Neem de tijd om lekker uit te rusten, en ga bedenken wat je erna anders kunt doen. Want hoe zorg je ervoor dat je je na je vakantie energiek blijft voelen? Hier zijn enkele tips:

Blok je agenda

Op welke manier(en) vind jij je ontspanning en kun je je weer opladen, zowel lichamelijk en mentaal? Zorg ervoor dat je daar tijd voor maakt. Blok je agenda op momenten dat je tijd voor jezelf wilt hebben, om wat dan ook te doen, al is het niks … Dit voorkomt dat je geleefd wordt door de omstandigheden, door gebeurtenissen, door wat anderen van je vragen. Als jij dit niet voor jezelf regelt, doet niemand het.

Wat weerhoudt je daarvan?

Wat weerhoudt je ervan om genoeg tijd voor ontspanning te nemen? Waarom doe je dingen waaraan je beter (veel) minder tijd zou besteden? Misschien durf je geen nee te zeggen, wil je dingen perfect doen (de laatste 20% voor een perfect resultaat kost in de regel 80% van je tijd), zit je veel voor de buis of word je opgeslokt door je mobiel. Als je eerlijk naar jezelf bent, dan weet je wat je beter anders kunt gaan doen.

Betrek je omgeving erbij

Te weinig tijd voor ontspanning hebben komt vaak doordat je te veel taken op je hebt genomen, of op je bordje hebt gekregen. Dat kan zowel binnen je gezinssituatie als op je werk zijn, en iedereen is daaraan gewend. Om zelf te veranderen zullen anderen dus moeten meebewegen. Begin met hen te vragen om taken van je over te nemen. En laat je niet ontmoedigen als sommigen onwelwillend reageren. Wijs op de consequenties als je door zou gaan op oude voet, zowel die voor jou als die voor hen.

Probeer maar … laat eens los

Je doet al heel lang de dingen op een bepaalde manier. Het is spannend om je gewoontes te veranderen. En toch …  begin maar gewoon, probeer eens iets anders te doen en kijk wat er van komt. Loopt het echt allemaal in het honderd? Of valt het mee en vinden anderen het ook prettig wanneer je het anders aanpakt? Je weet het pas als je het probeert.

Meer weten?

Wil je hierover meer weten, maakt dan direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek per telefoon.

Afspraak maken