Volgens onderzoek hebben we ons geluk voor 50% in eigen handen. Om geluk te ervaren kunnen we dus iets doen. Dijksterhuis beschrijft hoe je jezelf als ware duwtjes kunt geven op weg naar meer geluk. Hiervoor heeft hij 12 ideeën (pag. 270 -274):

 1. Bezit maakt niet gelukkig. Kies voor iets waarbij de ervaring belangrijker is dan de aankoop van iets.
 2. Probeer anderen te helpen en gelukkiger te maken. Het hoeft niet groot te zijn. Iemand een complimentje te geven doet haar/hem (en jezelf) al goed.
 3. Bijna elk sociaal contact maakt gelukkiger. Ga bijvoorbeeld met je boodschappen weer eens langs de kassa en maak een praatje.
 4. Doe regelmatig iets die je het gevoel geven dat je onderdeel bent van iets groters, zoals het bijwonen van een concert of meedoen als je (sport)vereniging iets organiseert.
 5. Kies je vrijetijdsbesteding met zorg. Vervang een deel van je doelloos gelummel voor een hobby, een cursus of bijv. koken voor een vriend(engroep).
 6. Koop met geld dat je over hebt geen spullen maar ervaringen, zoals uit eten gaan, naar de film / het theater / op vakantie gaan.
 7. Bekijk welke doelen je je stelt en vraag je vooral af hoe je je voelt als je ze nastreeft. Dat is belangrijk voor je geluk dan hoe je je voelt als je ze hebt bereikt.
 8. Onderzoek je negatieve emoties. Kun je ze vermijden door je gedrag te veranderen? Of kun je ze aanpakken met een strategie, zoals bijv. de Pennebaker-schrijftest?
 9. Doe zoveel mogelijk maar één ding tegelijk. Manage je emailverkeer en socialmediagebruik zodanig dat je er maar op enkele momenten van de dag naar omkijkt.
 10. Wees ‘mindfull’ en richt je bewustzijn op het hier en nu.
 11. Probeer met een beetje afstand naar je eigen bewustzijn te kijken, alsof je naar een film kijkt. Dan kun je ervan genieten en je ervan losmaken als je dat nodig vindt.
 12. Bedenk elke avond twee of drie dingen die die dag goed gingen, en schrijf ze even op.

Meer weten?

Wil je hierover meer weten, maakt dan direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek per telefoon.

Afspraak maken