Vijftien jaar geleden was het volstrekt normaal om elkaar regelmatig en even snel te bellen. Tegenwoordig ‘teksten’ we elkaar vooral. Je zou bijna vergeten dat het een telefoon is.

Maar er zijn goede redenen om elkaar vaker te bellen.

  1. Bellen is efficiënter: In de praktijk blijkt dat we met dat eindeloze heen en weer mailen of appen veel minder goed afstemmen. Zeker als het om een ingewikkeld onderwerp gaat. Het is efficiënter om elkaar te bellen.
  2. Je stem zegt zoveel meer: Iemands stem horen en je eigen stem gebruiken, geeft zoveel belangrijke signalen. Bijvoorbeeld of hij/zij nerveus, boos of enthousiast is. Je hebt de woorden én de stem nodig om jezelf duidelijk uit te drukken en de ander te begrijpen.
  3. Bellen verstevigt de onderlinge band: Via de telefoon bouwen we makkelijker een band op dan via email. Mensen zijn aan de telefoon aardiger tegen elkaar. En mensen die elkaar mogen, doen ook meer moeite voor elkaar.

Blijf bellen!

Praten met iemand zonder hem/haar te zien kan onnatuurlijk aanvoelen en onzeker maken. Ook moet je aan de telefoon direct reageren. Als je steeds minder telefoneert, kun je drempelvrees krijgen om te bellen of zelfs telefoonangst. De remedie is blijven bellen en de telefoon aannemen als je gebeld wordt.

3 tips ter voorbereiding

  • Vraag de ander wanneer het uitkomt en spreek eventueel een ander tijdstip af. Jullie hebben dan beide aandacht voor elkaar.
  • Zoek een andere rustige plek op waar geen andere mensen meeluisteren. Je kunt je dan beter focussen op het gesprek en je voelt je zelfverzekerder.
  • Bedenk van tevoren wat je wilt bespreken en schrijf dat eventueel op. Misschien heb je ook een paar vragen om het ijs te breken.

Hulp bij telefoonangst

Vind je bellen echt heel eng en stel je telefoontjes eindeloos uit? Dan heb je misschien een sociale angst. In dat geval is het raadzaam om hulp te zoeken. Je kunt leren je zenuwen in bedwang te houden, goed te blijven luisteren en je telefoongesprek naar wens te laten verlopen.

Meer weten?

Wil je hierover meer weten, maakt dan direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek per telefoon.

Afspraak maken