Chronisch overademen is een vorm van hyperventileren. Bij hyperventilatie denk je vaak aan kortstondige momenten dat je sneller ademt, vooral boven in de borst,  waarbij je je opgejaagd voelt en soms zelfs wat licht in het hoofd. Dit is in wezen acute hyperventilatie, een hyperventilatieaanval. De lichamelijke sensaties roepen angst op waardoor je ademhaling nog verder ontregeld raakt.

Hyperventileren, overademen

Hyperventileren betekent ’te veel ventileren’, dus te veel lucht in- en ademen. Maar wat is te veel? Het antwoord is wanneer je meer lucht ademt dan passend is bij je lichamelijke inspanning. Dit gebeurt heel duidelijk tijdens een hyperventilatieaanval, maar je kunt het ook ongemerkt chronisch doen.

Chronische overademen

Bij chronische hyperventilatie adem je zowel overdag als ’s nachts te veel lucht. Overdag kan het zijn dat je zwaar door je mond ademt wanneer je beweegt of praat. ’s ‘Nachts lig je veel met je mond open te slapen. Bekende gevolgen zijn onder andere snel buiten adem raken, (chronische) vermoeidheid, en slechter slapen.

Meer lucht … en toch minder zuurstof

Als je meer lucht ademt dan je lichaam vraagt, dan adem je te veel CO2 uit. Dit veroorzaakt verschillende verstoringen in het lichaam. De bloedvaten en luchtwegen vernauwen zich en de zuurstofafgifte aan de cellen vermindert. Bijv. de hersencellen krijgen minder zuurstof. Dat is de reden dat je door hyperventileren duizelig kunt worden.

Om meer zuurstof te krijgen (voor de energieproductie van je lichaamscellen) moet je dan ook niet zwaarder gaan ademen maar juist lichter: minder lucht ademen.

De Buteyko-methode

De Buteyko-methode is in de vorige eeuw ontwikkeld als antwoord op het probleem van chronisch hyperventileren. Het bestaat in de kern uit ademhalingsoefeningen die je gedurende een aantal maanden dagelijks uitvoert. Het is best een intensieve oefentherapie en heeft als doel om structureel het adempatroon te herstellen tot de gezonde norm.

Heb je regelmatig het gevoel dat je niet ontspannen kunt ademen, overweeg dan de Buteyko-methode te leren. Ik geef de Buteyko-cursus zowel privé als in groepsverband. Individueel kan eventueel ook online. De methode laat goede resultaten zien bij klachten als astma, COPD, slaapapneu, (hevig) snurken, hoge bloeddruk, stress en angst, en chronische pijnklachten.

Meer weten?

Wil je hierover meer weten, maakt dan direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek per telefoon.

Afspraak maken