Stel het is je gelukt om een nieuwe baan te vinden. Je hebt er veel zin in, maar je bent tegelijkertijd bang dat je niet goed genoeg bent … en dat je zult falen. Hoe ga je hiermee om?

Faalangst

Voor een antwoord is het goed om eerst even stil te staan bij wat je faalangst veroorzaakt. Vaak komt dat door het idee “en nu moet ik me gaan bewijzen!” Maar die gedachte is niet motiverend en kost veel energie. Je maakt je namelijk afhankelijk van wat anderen van je vinden en je verliest het gevoel van controle. Daardoor maak je je nog meer zorgen, krijg je nog sterker het gevoel je te moeten bewijzen, etc.

Wat wil jij zelf leren?

Je hebt een reden waarom je die baan wilt hebben, of met andere woorden, je bent op jouw manier intrinsiek gemotiveerd. Als je doet wat je leuk vindt en bij je past, krijg je daar energie van en ben je niet afhankelijk van wat anderen vinden. Natuurlijk wil je werkgever dat je laat zien wat je in huis hebt en dat je je daarin ontwikkelt, anders had je de baan niet gekregen. Vraag je dan ook liever af wat je wilt leren in je nieuwe baan en hoe je met nog meer plezier kunt werken. De prestaties volgen dan vanzelf.

Nare ervaringen

Door nare ervaringen kan het zijn dat je niet meer kunt geloven in je eigen capaciteiten. Het is dan moeilijk jezelf het leerproces te gunnen dat iedere nieuwe werknemer moet doorlopen. Als je je geblokkeerd voelt, overweeg dan om een coach te zoeken die je helpt je zelfvertrouwen en werkplezier te hervinden.

Meer weten?

Wil je hierover meer weten, maakt dan direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek per telefoon.

Afspraak maken