Misschien ben je net als ik dit jaar begonnen met een paar goede voornemens. Meer bewegen, minder TV kijken, je smartphone vaker laten liggen, een paar kilo’s kwijtraken. De eerste weken lukt het nog wel om je aan je voornemen te houden, maar dan … de verleidingen zijn zo groot.

Wilskracht

Om je doel te bereiken heb je voldoende wilskracht nodig, zelf-discipline. Dit is de vaardigheid om het voordeel op korte termijn (de verleidingen) te weerstaan om je langetermijndoel bereiken. Met andere woorden, jezelf weten te beheersen. Dat is zeker niet altijd gemakkelijk maar gelukkig wel te trainen.

Met goede strategieën lukt het beter om je doel te bereiken. Hier zijn wat tips:

  1. Stel jezelf een waardevol en realistisch doel: bedenk waarom het doel belangrijk voor je is en hoe jij dat in jouw leven kunt bereiken.
  2. Voorkom dat je in de verleiding komt: Haal dingen als chocola en drop gewoon niet in huis, laat je smartphone in de woonkamer liggen als je gaat slapen.
  3. Beloon jezelf af en toe: Heb je goed gesport, trakteer jezelf dan op bijvoorbeeld een lekker toetje bij de volgende maaltijd.
  4. Begin met iets gezonds te doén: Als je bijvoorbeeld gaat sporten, dan raak je ook gemotiveerd voor andere gezonde gewoontes.
  5. Maak er positieve routines van: plan je maaltijden en sportactiviteiten op vaste tijden en plaatsen, en als het kan samen met anderen (voor een “stok achter de deur’).
  6. Weersta momenten van verleiding: om nog een keer je bord te vullen, of je bliepende smartphone te pakken.
  7. Stop met slechte gewoontes: zoals standaard elke avond een glas wijn bij het eten, of het alsmaar checken van je social media.
  8. Houd moed: als het een dag niet lukt om je aan je voornemen te houden, morgen is er weer een dag. Hou vol.

De beloning

Je doel bereik je door positieve gewoontes en routines in je leven in te bouwen. En daarnaast op cruciale momenten weerstand te bieden aan verleidingen en spontaan te kiezen voor positief gedrag zodat ook dit een routine wordt.

Jezelf beheersen met bovenstaande strategien maakt gelukkig, zo is de ervaring. Niet alleen wanneer je je doel hebt bereikt, maar ook omdat de zelfbeheersing zelf je een goed gevoel geeft en jij zo je doel dichterbij brengt.

Meer weten?

Wil je hierover meer weten, maakt dan direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek per telefoon.

Afspraak maken