Wie burnout raakt heeft vaak een periode van heftige of chronische stress achter de rug. Het autonome zenuwstelsel is ontregeld en blijft maar stresshormonen aanmaken. Je wordt extra kwetsbaar of overgevoelig voor dingen die stress triggeren.

Om een burnout te voorkomen of ervan te herstellen is er niet één oplossing. Wat voor jou werkt is hetgeen bij jou past.

Begin met te ontdekken wat de stressoren in je leven zijn. Stel jezelf deze vragen:

  • Hoe vind ik mijn werk, heb ik voldoende vrijheid en/of invloed op mijn werksituatie?
  • Kom ik genoeg aan mezelf toe, heb ik balans tussen inspanning en ontspanning?
  • Hoe is mijn relatie, is er een evenwicht in geven en nemen? Of vind ik steun in mijn vriendschapsrelaties?
  • Heb ik een gezonde leeftijd (voeding, bewegen en sport, slaapgewoontes, e.d.)?

Hulp bij burnout

Vanuit dat inzicht kun je je leven anders gaan richten en leren je stress goed te reguleren. Met wat het ook is dat bij je past. Bijvoorbeeld, je kunt met anderen praten over je relatie(problemen), of met je werkgever over betere arbeidsomstandigheden. Of je gaat naar een cursus yoga of mindfulness, een lotgenotengroep, of vaker sporten. Als je iets vindt dat bij jou past, dan hou je het langer vol en wordt het een vast deel van je leven.

Als je langer dan een paar weken hevige stressklachten heb, ga dan naar je huisarts of naar een therapeut. Hoe langer je ermee door blijft lopen, hoe moeilijker het is om ervan te herstellen. Als het om professionele hulp gaat, zijn er diverse therapievormen die goede resultaten geven. Kijk ook hierbij wat bij jou persoonlijk het beste past.

Meer weten?

Wil je hierover meer weten, maakt dan direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek per telefoon.

Afspraak maken