Hulp bij traumaverwerking

Trauma laat sporen na, zowel mentaal als fysiek. Misschien voel je je constant gespannen en alert, alsof je altijd op je hoede moet zijn. Of je worstelt met gevoelens van schuld, schaamte, machteloosheid of onzekerheid. Traumatische ervaringen kunnen ook zorgen voor slaapproblemen, nachtmerries of plotselinge flashbacks die je terugbrengen naar dat ene moment. Soms merk je dat het moeilijk is om anderen te vertrouwen of je echt open te stellen.
Posttraumatische stress of trauma kan ontstaan na een ingrijpende, schokkende gebeurtenis waarbij je intense angst of machteloosheid hebt ervaren. Maar het kan ook het gevolg zijn van langdurige stressvolle of schadelijke ervaringen. Hoe je trauma ook hebt opgelopen, de gevolgen kunnen diep ingrijpen in je dagelijks leven.
Je hoeft hier niet alleen mee te blijven rondlopen. Er zijn manieren om je klachten te verminderen en je leven weer terug te krijgen. Met de juiste begeleiding kun je leren omgaan met je ervaringen en weer rust en controle vinden. Wil je weten hoe? Neem contact op en ontdek wat ik voor je kan betekenen.
Traumaverwerking
Het verwerken van een trauma betekent een manier vinden om de rust te bewaren als je geconfronteerd worden met situaties of mensen, met beelden, gedachten, geluiden of lichamelijke sensaties, die je herinneren aan het verleden. Als je het trauma hebt verwerkt, kun je weer volledig in het heden leven en je betrokken voelen bij mensen om je heen. Je hoeft ook geen geheimen meer te bewaren voor jezelf of je dierbaren.
Een veelgebruikte methode is EMDR-therapie. EMDR kan mensen helpen om zonder er (veel) over te praten het trauma te verwerken. Tijdens deze therapie wordt je gevraagd om een emotioneel beladen gebeurtenis voor de geest te halen, terwijl je op hetzelfde moment een taak krijgt die je concentratie vereist. Deze taak is het volgen van het licht op de lichtbalk dat voor je heen en weer beweegt of andere sensorische stimuli. Hoe deze methode werkt kun je uitgebreid hier lezen.
Een andere, diepgaandere therapie is Emotion Focused Therapie (EFT). EFT helpt je om je emoties beter te begrijpen en te verwerken. Onderstaand filmpje vertelt je waarom aandacht voor dieperliggende emoties zo belangrijk zijn voor traumaverwerking.
Traumaverwerking met Emotion Focused Therapy (EFT)
In EFT draait het om jouw emoties. Trauma kan ervoor zorgen dat gevoelens zoals angst, schuld of boosheid worden weggestopt of juist te heftig aanvoelen. In een veilige en steunende omgeving leer je stap voor stap om deze emoties te herkennen en te voelen. Met behulp van oefeningen ontdek je hoe je vastzittende gevoelens kunt loslaten en vervangen door meer helpende emoties.
De therapie bestaat uit drie fases en duurt meestal acht tot twaalf sessies.
- Bewustwording van je emoties
Samen kijken we naar jouw emoties, zodat je beter begrijpt hoe het trauma je beïnvloedt. Je leert emoties als angst, boosheid, schuld of schaamte herkennen en benoemen. Het helpt je voor jezelf antwoord te kunnen geven op de vraag “wat voel ik, en waar heb ik behoefte aan?” Het helpt je ook bij het doorbreken van vermijdingsgedrag. - Verwerken van emoties
In deze fase gaan we dieper in op je gevoelens. Ik begeleid je bij het doorvoelen en verwerken van emoties die je misschien lang hebt weggestopt, zoals verdriet of boosheid. Met gerichte oefeningen raak je op een veilige manier de kern van het trauma aan. Het doel is dat je oude pijn kunt loslaten op een manier die goed voelt voor jou. - Nieuwe gevoelens en patronen ontwikkelen
Tot slot leer je met meer mildheid naar jezelf en het trauma te kijken. Je ontwikkelt nieuwe, gezondere manieren om met je emoties om te gaan. Door oude pijn los te laten, ontstaat er ruimte voor groei en herstel.
Tarief en aanmelden
Zie het tarief op deze pagina. Vergoeding uit de aanvullende verzekering is vaak mogelijk. Voor trajecten die zakelijk worden vergoed, gelden andere tarieven. Informeer vrijblijvend naar de voorwaarden.
Via onderstaande knop kun je direct een afspraak maken voor een intakeconsult of een gratis telefonisch adviesgesprek.