Trauma overkomt je, en traumatische ervaringen laten hun sporen na

Post-traumatische stress

Post-traumatische stress – hier kortweg aangeduid met ’trauma’- kan door verschillende oorzaken ontstaan. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Fysiek en seksueel geweld: misbruik of mishandeling, of dat nu eenmalig is of langere tijd duurt
  • Huiselijk geweld: terugkerende emotionele, fysieke of psychische mishandeilng binnen relaties of het gezin
  • Ernstige ongeval of verlies: een verkeersongeluk, het plotselinge overlijden van een dierbare, of een of meer nare medische ervaringen

Wat je in het verleden hebt meegemaakt, kan niet ongedaan worden. Maar de sporen van het trauma zijn wel gelukkig wel goed aan te pakken.

Gevolgen van traumatische ervaringen

De sporen van trauma zitten in lichaam en geest. Misschien herken je er enkele van: een beklemmend gevoel op de borst, angst om de controle te verliezen, altijd alert zijn op bedreigingen, je minderwaardig, schuldig of vol schaamte voelen, nachtmerries of flashbacks hebben, hersenmist en concentratieproblemen, of je terughoudendheid om je open te stellen voor anderen.

Door trauma raak je het gevoel kwijt dat je de baas bent over jezelf, over je lichaam en geest. Traumatherapie is gericht op het herstellen van dat gevoel. Dit betekent dat je dan weer kunt weten en voelen wat er is zonder erdoor overspoeld te raken, zonder overgeleverd te zijn aan emoties als woede, schaamte of complete ontreddering.

Wil je advies inwinnen, neem dan contact op voor een gratis telefoongesprek. Via de knop ‘Afspraak maken’ kies je in mijn agenda eenvoudig het tijdstip dat jou uitkomt.

Traumaverwerking

Het verwerken van een trauma betekent een manier vinden om de rust te bewaren als je geconfronteerd worden met beelden, gedachten, geluiden of lichamelijke sensaties die herinneren aan het verleden, om werkelijk te leven in het heden en je betrokken voelen bij mensen om je heen, om geen geheimen meer te hoeven bewaren voor jezelf of je dierbaren.

Traumaverwerking kan alleen als je in staat bent om je voldoende veilig te voelen. In het begin van de therapie is hiervoor dan ook veel aandacht.

Traumatherapie

Een veelgebruikte methode is EMDR-therapie. EMDR helpt mensen het trauma te verwerken zonder erover te praten. De werkwijze (het afwisselend stimuleren van beide hersenhelften) maakt iets los in het brein waardoor je traumatische ervaringen op een andere manier kunt gaan bekijken.

Een andere mogelijkheid biedt hypnotherapie. Vanuit de diepe ontspanning die in hypnose bereikt kan worden, in combinatie met positieve, symbolisch helende of egoversterkende sugesties, kan de traumatische ervaring eveneens zijn emotionele lading verliezen.

Tarief en aanmelden

  • Voor particulieren: zie de verschillende tarieven op deze pagina. Vergoeding uit de aanvullende verzekering is vaak mogelijk.
  • Voor trajecten die zakelijk of door de werkgever worden vergoed, gelden andere tarieven. Informeer vrijblijvend naar de voorwaarden.

Hou je last van eerdere traumatische ervaringen en zoek je daarvoor hulp? Via onderstaande knop kun je direct een afspraak maken voor een consult of een gratis telefonisch adviesgesprek.

Therapie & Coaching bij …

Vraag vrijblijvend advies