Ben je gepest op het werk?

Helaas komt pesten op de werkvloer vaker voor dan je zou denken. Het kan je zelfvertrouwen aantasten, stress veroorzaken en je werkplezier volledig wegnemen. Pesten kan op verschillende manieren, zoals:
- Verbale pesterijen – beledigingen, schelden, vernederingen of voortdurende kritiek
- Sociale uitsluiting – genegeerd worden, buitengesloten bij teamactiviteiten of gesprekken
- Werkgerelateerd pesten – opzettelijk niet geïnformeerd worden, sabotage van je werk of onredelijke kritiek
- Pesten door de leidinggevende – micromanagement, onrealistische eisen, of het onthouden van promoties en kansen
- Cyberpesten – kwetsende e-mails, roddels op sociale media of groepschats waarin je wordt bespot.
Soms is pesten subtiel: geen erkenning krijgen voor je werk, constant kleine steken onder water, of opmerkingen die zogenaamd ‘grapjes’ zijn maar jou onzeker maken.
Het is naar als je je er alleen voor voelt staan. Wil je ontdekken hoe coaching je kan helpen, zodat je je weer sterker en zekerder gaat voelen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Wat pesten met je doet
Als je gepest wordt heeft dat mentale en fysieke gevolgen. Psychische gevolgen zijn vaak chronische stress, angst en piekeren, en soms zelfs een depressie. Het constante gevoel van onzekerheid en angst kan leiden tot concentratieproblemen en besluiteloosheid. Op emotioneel vlak kun je je machteloos en geïsoleerd voelen, wat ook je relaties met goede collega’s, vrienden en familie beïnvloedt.
Fysiek kan pesten leiden tot psychosomatische klachten als slapeloosheid, hoofdpijn, hartkloppingen en zelfs chronische klachten als een verhoogde bloeddruk of maagproblemen. Langdurig pesten verhoogt het risico op burn-out of een posttraumatische stressstoornis.
Op professioneel vlak kun je minder productief worden, fouten maken en je minder betrokken voelen. Je kunt ook blijvend wantrouwen krijgen tegenover collega’s en nieuwe werkplekken, waardoor je op je werk niet meer jezelf kunt zijn. Soms leidt het tot langdurig ziekteverzuim of ontslag, waardoor je financiële problemen kunt krijgen of je carrière in gevaar komt.

Coachingstraject
Het coachingstraject is gericht op het emotioneel verwerken van de pestervaringen, het herstellen van je zelfvertrouwen en weerbaarheid, en het maken en uitvoeren van je terugkeerplan.
Het traject bestaat globaal uit vier onderdelen en heeft meestal een duur van acht tot twaalf sessies:
- Intake en analyse
We beginnen met het verkennen van de manieren waarop het pesten heeft plaatsgevonden en welke gevolgen je daar mentaal en fysiek (nog steeds) van ondervindt. - Verwerking
In deze fase krijg je de ruimte om je ervaringen te delen en emotioneel te verwerken. Traumagerichte therapieën zoals EFT (Emotion Focused Therapy) en EMDR kan ik inzetten bij heftige emoties. Cognitieve-gedragstherapie (CGT) helpt negatieve gedachten en piekergedrag te doorbreken. - Herstel van zelfvertrouwen en weerbaarheid
Hierbij ligt de focus op het versterken van je zelfbeeld en assertiviteit. Voor een gevoel van controle en weerbaarheid is het communiceren van je wensen en het stellen van grenzen aan anderen essentieel. “Beschermende boosheid” is hierbij een adaptieve emotie. - Terugkeerstrategie
Samen stellen we een plan op voor een veilige terugkeer naar het werk. Ik begeleid je bij het stapsgewijs nemen van acties naar de werkgever en collega’s. Het doel is dat je met zelfvertrouwen en met vertrouwen in mensen in je werkomgeving (weer) aan het werk kunt zijn.
Indien terugkeer niet mogelijk blijkt, dan kan ik je helpen bij loopbaanoriëntatie en nieuwe werkmogelijkheden.
Tarief en aanmelden
Zie het tarief op deze pagina. Vergoeding uit de aanvullende verzekering is vaak mogelijk. Voor trajecten die zakelijk worden vergoed, gelden andere tarieven. Informeer vrijblijvend naar de voorwaarden.
Via onderstaande knop kun je direct een afspraak maken voor een intakeconsult of een gratis telefonisch adviesgesprek.