Chronische pijnklachten

Hypnose tegen de pijn is een van de oudste en succesvolste toepassingen. Mogelijk werkt het ook voor jou, zoals bij regelmatig terugkerende hoofdpijn of menstruatiepijn, pijn als gevolg van een medische aandoening of juist zonder duidelijke medische oorzaak (zogenaamde SOLK, zoals lage rugpijn, fibromyalgie, prikkelbaredarmsyndroom).

Hypnose werkt net als pijnmedicatie in op het brein, met alleen positieve bijwerkingen.

Hypnotherapie bij pijn

Hypnotherapie is gericht op alle aspecten van pijn: de intensiteit van de pijn, hoe de pijn voelt, je gedachten over de pijn, hoe je lichaam op de pijn reageert, hoe je met de pijn omgaat en hoe je er emotioneel op reageert. Je beleeft de pijn op jouw manier en de hypnotherapie moet daarop afgestemd zijn.

Tijdens het intakeconsult bespreken we je pijnklachten en de doelen zijn die je wilt bereiken. Ik leg uit wat hypnose en hypnotherapie inhouden en ik doe je een therapievoorstel. Vanaf het tweede consult werken we met hypnosetechnieken die gericht zijn op de verschillende pijnaspecten.

Aantal consulten

Heb je een milde chronische pijn en kun je redelijk goed functioneren (bijvoorbeeld je werkt gewoon nog), dan zijn 4 consulten met hypnose vaak voldoende. Deze vormen samen een op maat gemaakt zelfhypnose-trainingsprogramma, waarbij elk consult een audio-opname oplevert. Thuis beluister je dagelijks de audio voor zelfhypnose.

Als de pijn in grote mate je leven ontregelt, dan zijn er misschien eerder 8 á 10 consulten nodig. Naast vermindering van pijnintensiteit en minder focus bij de pijn, ligt het doel dan ook bij het oppakken van (meer) betekenisvolle activiteiten.

Waarom hypnotherapie?

Chronische pijn gaat meestal gepaard met een overgevoelig geworden pijncircuit (bestaande uit pijnvezels, ruggenmerg en hersenen). Pijnsignalen worden versterkt doorgegeven en de hersengebieden die pijninformatie verwerken blijven geactiveerd. Met hypnose kunnen we de activiteit  van die hersengebieden veranderen. Een effect van hypnose is dat het ruggenmerg minder pijnboodschappen doorgeeft naar de hersenen. Verder laat klinisch onderzoek zien dat hypnose verdere schade of ontstekingsreacties in het lichaam kan tegengaan.

Voor meer informatie bezoek ook mijn website hypnoconsult.nl
Buteyko-ademtherapie

Door aanhoudende pijn kun je ongemerkt ook chronisch hyperventileren. Dit maakt – via biochemische processen – het zenuwstelsel nog gevoeliger voor pijnsignalen. Als dat zo is, dan kunnen we beslissen om Buteyko-oefeningen in de therapie te integreren.

Pijn en ademhaling zijn nauw verbonden. Hevige pijn doet je bijvoorbeeld de adem inhouden, en na de pijn slaak je een zucht van verlichting. Pijn kan leiden tot hyperventilatie, maar hyperventileren kan ook pijn veroorzaken. Hoe werkt dit?

Hyperventilatie en chronische pijn

Stel, er is sprake van een verwonding en afwijking in het lichaam. In hoeverre je pijn voelt hangt af van je eigen zogenaamde ‘pijnmodulatie’: in ons centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) hebben we namelijk een soort van ‘pijngaspedaal’ en ‘pijnrem’. Naast de eigen gedachten, emoties en gewoontes heeft ook de sociale omgeving daar invloed op. Bij pijn ontstaat al snel psychische (in)spanning. Deze activeert het ademcentrum in de hersenen zodat er hyperventilatie ontstaat. Hierbij wordt versterkt koolzuurgas uitgeblazen en ontstaat er een alkalose. Bij lichamelijke actie zou de hele zaak weer in balans komen. Maar als dat niet gebeurt, dan worden de zuurgraad en de elektrolytenbalans in het lichaam ernstig verstoord. Het zenuwstelsel, de gevoelszenuwen worden prikkelbaarder en je voelt eerder en meer pijn. Zo kan een verwonding die je eerst niet voelde toch pijnlijk worden. En ook als er geen acute schade meer is, kun je pijn blijven voelen.

 

Complementair

Hypnotherapie en Buteyko-ademtherapie zijn geen medische behandelingen maar werken complementair. Voor diagnostiek en aanpassing van medicatie wend je je altijd tot je behandelend arts.

 

Heb je chronische pijnklachten?

Neem dan gerust contact op om je situatie voor te leggen. Het advies is gratis en vrijblijvend.

Wil je meer informatie?