Helemaal pijnvrij leven kan helaas niet. Maar wat als pijn chronisch is geworden?

(On)nuttige pijn

Een leven zonder pijn bestaat niet. Bij weefselschade of ziekte is pijn zelfs nuttig, want het zorgt ervoor dat je de pijnlijke plek ontziet of behandelt. Vaak gaat de pijn op een gegeven moment weer over. Maar soms wordt het chronisch en is het onduidelijk waardoor dat komt. Als je pijn niet overgaat kun je daar veel last van hebben.

Misschien krijg je al fysiotherapie, ergotherapie of een andere (medische) therapie, en doe je al de juiste lichamelijke oefeningen of activiteiten. Dit is erg belangrijk. Maar als je ondanks dat dagelijks hinder blijft houden of activiteiten helemaal vermijdt, dan is een aanvullende behandeling wellicht aan te raden. Overleg dat met je (para)medisch specialist.

Aanvullende therapie bij pijn

Veel mensen met langdurige pijn hebben behoefte aan extra ondersteuning op emotioneel, cognitief of psychosociaal gebied. Tijdens de intake bespreken waar je nood aan hebben en maken we een plan om te gaan werken met een of meer complementaire therapieën.

Er zijn methoden die behulpzaam voor beter pijnmanagement. Zo is er in de eerste plaats klinische hypnotherapie die ingezet kan worden om de interactie tussen lichaam en geest te beïnvloeden. Je denken over pijn doet er namelijk veel toe. EMDR-therapie is daarnaast nuttig wanneer traumatische herinneringen een rol spelen bij het instandhouden van de pijn. Craniosacraal therapie is een lichaamsgerichte therapie die gericht is op het loskomen van spanningen in het bindweefsel.

Wil je advies inwinnen, neem dan contact op voor een gratis telefoongesprek. Via de knop ‘Afspraak maken’ kies je in mijn agenda eenvoudig het tijdstip dat jou uitkomt.

Therapieën bij pijn

Hieronder volgt een korte beschrijving van hoe elke methode bij pijn werkt.

Tijdens hypnose geraak je in een bijzondere toestand van bewustzijn. Door het volgen van hypnotische suggesties verandert de activiteit van en tussen  hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor de pijnervaring. Het gevolg is dat er veranderingen optreden in je gedachten en emoties, waardoor je beter met pijn kunt omgaan en pijnklachten verminderen.

Suggesties voor pijnmanagement kunnen gericht zijn op: vermindering van de pijnintensiteit en het ongemak van pijn; vervangen van pijn door andere sensaties; opwekken van hypnotische pijnstilling (analgesie); diepe ontspanning creëren en omgaan met pijnscheuten. Weer andere hypnotische suggesties zijn gericht op het verbeteren van de manier waarop je met je pijnklachten omgaat.

Het craniosacraalsysteem bestaat uit de schedel, de hersen- en ruggemergvliezen (‘dura’) en het heiligbeen. De dura is onderdeel van het bindweefselsysteem dat door het hele lichaam een elastisch netwerk vormt en alle structuren (schedel, ruggenmerg, organen, botten, spieren, gewrichten, bloedvaten en zenuwen) omhult, steunt en verbindt. Ons lichaam bestaat voor 25% uit bindweefsel.

Essentieel is dat het bindweefsel soepel meebeweegt met al onze bewegingen. Er kunnen echter spanningen en blokkades zijn ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld ziekte of trauma. Dit kan zich onder andere gaan uiten in chronische pijnklachten.

Met de zachte behandeltechnieken kunnen verstoringen en spanningen in het craniosacraal- en bindweefselsysteem opgemerkt en behandeld worden. Uit onderzoek (2019) blijkt dat een duidelijk vermindering van pijn en verbeterde functie te bereiken is.

Wanneer geen medische oorzaak is gevonden of de medische behandeling onvoldoende effect heeft, dan is ook EMDR te overwegen. EMDR laat bij enkele specifieke soorten pijn gunstige resultaten zien. Dit zijn onder meer chronische whiplash, migraine en diverse pijnen na een ongeval.

Chronische pijn hangt vaak samen met posttraumatische stress. Stress en pijn versterken elkaar vaak. Stress kan de pijn verergeren en de herinnering aan een traumatische herinnering blijven oproepen. De EMDR-therapie kan gericht zijn op de trauma- of traumagerelateerde herinnering, op een pijngerelateerde herinnering en/of op de actuele pijn.

Werkwijze

Tijdens het intakeconsult brengen we je situatie en je klachten in beeld, en wat je wilt bereiken. Samen stellen we vast in welke omstandigheden je pijn verergert en vermindert en we overleggen ook welke methoden we gaan inzetten. Zo kan bijvoorbeeld de afwisseling van hypnotherapie en craniosacraaltherapie voor jou de beste werkwijze zijn. Van elke hypnosessie krijg je dan een audio om dagelijks thuis naar te luisteren.

Tarief en aanmelden

  • Voor particulieren: zie de verschillende tarieven op deze pagina. Vergoeding uit de aanvullende verzekering is vaak mogelijk.
  • Voor trajecten die zakelijk of door de werkgever worden vergoed, gelden andere tarieven. Informeer vrijblijvend naar de voorwaarden.

Wil je je pijnklachten onder controle krijgen? Via onderstaande knop kun je direct een afspraak maken voor een consult of een gratis telefonisch adviesgesprek.

Vraag vrijblijvend advies