Ademhalingsproblemen

Ontspannen en rustig ademen is goed voor je gezondheid, slaap en vitaliteit.

Gezond ademen in rust betekent licht, regelmatig en door de neus ademen. Maar misschien is dat bij jou anders. Adem je snel en diep, zucht of gaap je vaak, ben je snel buiten adem, of heb je (vage) hyperventilatieklachten. Het kan ook zijn dat een longaandoening hebt zoals astma of COPD, of last van snurken of slaapapneu. Het probleem kan zich voordoen op alle leeftijden. Kinderen op de basisschool kunnen al last hebben van een continu verstopte neus, allergie of astma. En bij het ouder worden nemen de klachten zelden of nooit af. Gelukkig is daar met ademtherapie veel aan te doen.

Wil je advies inwinnen, neem dan contact op voor een gratis telefoongesprek. Of boek direct je eerste sessie. Via de knop ‘Afspraak maken’ kies je in mijn agenda eenvoudig het tijdstip dat jou uitkomt.

Afspraak maken

Belang van goed ademen

De ademhaling is de meest vitale functie die we hebben. Elke ademteug voorziet het lichaam van nieuwe zuurstof. Triljoenen lichaamscellen hebben die zuurstof nodig om organen en weefsels goed te laten werken. Maar als je ademhaling ontregeld is, dan krijgen die minder zuurstof dan nodig is. Vroeg of laat ontstaan er daardoor klachten. De ademhaling is verbonden met bijna alle andere systemen in ons lichaam, waaronder het hart- en bloedvatenstelsel, de vocht- en mineraalhuishouding, het zenuwstelsel, de warmteregulatie en het afweersysteem. Vandaar dat ‘verkeerd’ ademen samen kan gaan met uiteenlopende aandoeningen. Bekende zijn onder andere astma en COPD, snurken en slaapapneu, maar ook hoge bloeddruk, angst- en paniekklachten en slapeloosheid.

Hoe adem jij?

Door de arts Buteyko is een eenvoudige test ontwikkeld om te zien hoe het met je ademhaling is gesteld. Dit kan met het meten van de Controlepauze:
  • Ga rechtop zitten en adem een paar minuten ontspannen door je neus.
  • Knijp na een ontspannen uitademing je neus dicht: je stopt met ademen.
  • Wacht tot je de eerste aandrang voelt om weer te ademen, laat je neus los en adem in. Kijk hoeveel tijd er verstreken is.

Blijf je onder de 15 seconden, dan is je ademhaling duidelijk ontregeld. Tussen 15 en 25 seconden adem je nog steeds anders dan de medische norm. Tussen 25 en 35 seconden is je ademhaling al behoorlijk goed en bij 40 seconden is deze optimaal. (Bij kinderen doen we overigens een andere meting.)

De Buteyko-methode

In mijn praktijk werk ik met de Buteyko-methode. Het doel hiervan is het herstellen van de neusademhaling en normale, functionele adempatronen.
Om dit te bereiken doe je dagelijks een aantal ademhalingsoefeningen gedurende drie maanden, en soms ook langer. Met dagelijks oefenen train je het lichaam om rustiger te ademen. Hierdoor zal de bloedcirculatie, de werking van de luchtwegen en de zuurstofafgifte aan weefsels en organen verbeteren. Daarnaast kijken we naar factoren die de ademhaling negatief kunnen beïnvloeden, zoals stress, wat je eet en drinkt, mate van bewegen of het (vele) praten. Ook hierin zijn aanpassingen mogelijk of nodig om weer gezond te ademen.

De Buteyko-cursus

Wil de Buteyko-methode effect hebben, dan zijn dagelijkse oefeningen thuis noodzakelijk. Ik bied drie programma’s die je structuur en houvast geven om ze een aantal maanden te blijven doen.
  • Buteyko-Basis: Hierbij leer je de basisoefeningen van de Buteyko-methode. Het is in een therapieplan te combineren met een andere methode.
  • Buteyko-Compleet: Hierin volg je het complete Buteyko-programma en we focussen op je ademhaling en bijkomende klachten.
  • Kinderen en jongeren: Dit programma omvat drie sessies waarin het kind of de jongere de oefeningen leert die specifiek voor hem of haar geschikt zijn.

Werkwijze

Tijdens het intakeconsult brengen we in beeld wat je situatie is en wat je wilt bereiken. Het intakeformulier heb je dan thuis al ingevuld zodat je op het gesprek bent voorbereid. Als ademhalingsklachten de boventoon voeren, dan is een Buteyko-cursus het meest voor de hand liggend. Als er ook andere belangrijke(re) issues spelen, dan kunnen ademhalingsoefeningen onderdeel van een breder therapieplan worden. De Buteyko-cursus bestaat uit 3 sessies voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, en uit vijf á zes sessies met volwassenen. Indien we ook met andere methoden werken, dan worden het meestal zes tot tien sessies.

Meer weten?

Via onderstaande knop kom je op mijn andere website buteyko-cursus.nl. Je vindt er uitgebreide informatie over de methode, de cursusinhoud en oefeningen en de toepassingen.

Alles over Buteyko

Tarief en aanmelden

Op Buteyko-cursus.nl staan de tarieven voor de verschillende programma’s vermeld. Als het deel uitmaakt van een breder traject wordt op consultbasis gefactureerd.

  • Voor particulieren: zie de verschillende tarieven op deze pagina. Vergoeding uit de aanvullende verzekering is vaak mogelijk.
  • Voor trajecten die zakelijk of door de werkgever worden vergoed, gelden andere tarieven. Informeer vrijblijvend naar de voorwaarden.
Lijkt je de Buteyko-methode ook iets voor jou? Via onderstaande knop kun je direct een afspraak maken voor een consult of een gratis telefonisch adviesgesprek.
Afspraak maken

Waar heb je last van?

Vraag vrijblijvend advies