Zal ik ooit weer normaal zijn?
Dit is de vraag die veel mensen met long COVID zichzelf afvragen. Dat geldt mogelijk voor jou ook. Voor artsen is het moeilijk om daar antwoord op te geven. Er wordt nog steeds gezocht naar een behandeling. Het ontbreken van een duidelijk antwoord kan heel frustrerend zijn. Veel mensen zijn bang dat ze nooit meer het leven terugkrijgen dat ze hadden vóór COVID-19.
De medische richtlijn is om eerst de initiele herstelfase (drie maanden na infectie) af te wachten. Als er dan geen of onvoldoende herstel is opgetreden, is het advies om begeleiding in te zetten.
Ik bied zowel ademtherapie op basis van de Buteyko-methode als psychologische begeleiding. Dit laatste is belangrijk bij klachten als herbelevingen, angst, slaapklachten en aanhoudende lichamelijke klachten zoals vermoeidheid en pijn.
Zorg bij long COVID
We brengen eerst je situatie en je klachten in kaart, het doel dat je wilt bereiken en de methode(n) die we gaan inzetten:
- Buteyko-ademtherapie: bij long COVID zien we altijd dat de ademhaling ernstig ontregeld is. Tijdens de sessies leer je oefeningen volgens de Buteyko-methode (aangepast aan long COVID) die je thuis dagelijks gaat doen.
- EMDR: indien je herbelevingen hebt van nare ervaringen tijdens je ziekteperiode, dan is EMDR een geschikte methode om deze goed te kunnen verwerken. Ook bij angsten geeft EMDR goede resultaten.
- Cognitieve hypnotherapie: om slaapproblemen en pijnklachten beter onder controle te krijgen. Je leert zelfhypnose gericht op ontspanning, angstreductie en pijnmanagement. Thuis oefen je met de audiobestanden van je sessies.
- Craniosacraaltherapie: bij spannings- en pijnklachten ondersteunt craniosacraaltherapie het natuurlijk herstelvermogen van het lichaam.
Klachten bij Long COVID
De meeste mensen die COVID-19 hebben gehad, herstellen binnen een paar weken. Maar er is ook een groep die langere tijd klachten houdt. Dat kan zowel na een mild als een heftig ziekteverloop zijn. De term ‘Long COVID’ (of post-COVID-syndroom) wordt gebruikt om de aanhoudende symptomen te beschrijven.
Veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, kortademigheid, cognitieve problemen, maar ook andere die het dagelijks functioneren belemmeren. Het kan zijn dat je vanaf het begin van de infectie klachten hebt, maar je kunt ook klachten terugkrijgen na een eerder herstel. In de loop van de tijd kunnen ze meer of minder ernstig worden.
Ademhalingsproblemen
Onderzoek aan het Radboudumc (2022) laat zien dat veel patiënten een verstoorde ademhaling hebben na een coronabesmetting. De onderzochte 21 patiënten hadden slechts een milde vorm van COVID-19 gehad en konden thuis uitzieken. Toch kregen ze ernstige en langdurige klachten.
Terwijl longfunctie, bloedonderzoeken en conditie normaal bleken te zijn, zagen de onderzoekers tijdens een fietstest een afwijkende ademhaling bij bijna alle patiënten. Ze zochten tijdens het fietsen continu naar hoe ze moeten ademen. Ook praten gaf problemen met de ademhaling. Veel patiënten ademende te snel of te diep, waardoor klachten als vermoeidheid, benauwheid e.d. ontstaan.
De onderzoekers constateren dat de afwijkende ademhaling en gevolgen lijken op het chronisch hyperventilatiesyndroom. Ze adviseren gerichte ademtherapie.
Tarief en aanmelden
- Voor particulieren: zie de verschillende tarieven op deze pagina. Vergoeding uit de aanvullende verzekering is vaak mogelijk.
- Voor trajecten die zakelijk of door de werkgever worden vergoed, gelden andere tarieven. Informeer vrijblijvend naar de voorwaarden.
Heb je long COVID en behoefte aan begeleiding? Via onderstaande knop kun je direct een afspraak maken voor een consult of een gratis telefonisch adviesgesprek.