Buteyko-ademtherapie

Ademen is onze eerste levensbehoefte. Elke dag adem je 20.000 keer in en uit. Je zou denken ‘dat gaat vanzelf wel goed’, maar helaas is dat niet zo. Ons moderne leven zorgt ervoor dat we steeds onrustiger en dieper ademen dan goed voor ons is. Het lichaam raakt van slag en weet uit zichzelf niet hoeveel lucht het nodig heeft. Het gevolg is dat we – zonder te beseffen – chronisch hyperventileren.

Chronisch hyperventileren

We ademen soms wel twee of drie keer zoveel lucht in dan we nodig hebben. Om na te gaan of je teveel ademt, kijk dan eens hoeveel vragen je met ‘ja’ beantwoordt: Heb je last van verstopte neus, vernauwde luchtwegen, vermoeidheid, duizeligheid of lichtheid in je hoofd? Zucht of gaap je regelmatig gedurende dag dag? Voel je spanning op de borst of in je buik? Kun je je ademhaling zien of horen als je in rust bent? Adem je soms door de mond tijdens je dagelijkse bezigheden? Ben je bij inspanning snel buiten adem? Adem je door de mond als je slaapt (dat merk je aan een droge mond als je wakker wordt)? Snurk je, of stokt je adem wel eens als je slaapt?

Gevolgen van hyperventileren

Dr. Konstantin Buteyko was een Russisch arts die in de vorige eeuw intensief onderzoek heeft gedaan. Hij ontdekte een verband tussen chronisch hyperventileren en tal van ziektes en aandoeningen. In het bijzonder gaat het dan om: luchtweg- en longaandoeningen zoals astma en chronische bronchitis; mentale klachten als duizeligheid, verminderde concentratie en nervositeit; hart- en circulatieproblemen als hoge bloeddruk, beklemming op de borst, koude handen en voeten; slaapproblemen als snurken en slaapapneu; allergieën; buik- en darmklachten als diarree of obstipatie; chronische vermoeidheid, spierkrampen en lusteloosheid, tintelingen in vingers of gezicht .

Buteyko-methode

De Buteyko-methode bestaat in de kern uit het doen van ademhalingsoefeningen, waardoor je stap voor stap rustiger gaat ademen. Het is een ademtherapie die gericht is op het ‘resetten’ van het ademhalingscentrum in het brein. Dat stuurt je ademhaling aan en houdt de hyperventilatie in stand. Naarmate je hiermee vooruitgang boekt, zal je ademvolume beter passen bij je lichamelijke inspanning. Dit zorgt er vervolgens voor dat verschillende biochemische processen in je lichaam herstellen, waardoor je klachten afnemen of verdwijnen.

Voor uitgebreide informatie bezoek mijn website buteyko-cursus.nl
Buteyko-cursus

Tijdens de cursus wordt uitgelegd hoe de ademhaling in je lichaam werkt en wat er mis kan gaan. Daarnaast leer je alle Buteyko-ademhalingsoefeningen op de juiste manier doen. Je oefenprogramma voor thuis is afgestemd op je gezondheid en situatie. Ook kijken we naar – en werken we aan – zaken die je ademhaling beïnvloeden zoals slapen, bewegen en sport, praten en voeding. Je ontvangt alle materialen die je nodig hebt voor je ademtraining, zoals een uitgebreid cursusboek en een timer.

Complementair

De Buteyko-methode is geen medische behandeling, maar werkt complementair. Voor diagnostiek en aanpassing van medicatie wend je je altijd tot je behandelend arts.

Problemen met de ademhaling?

Waarom niet even contact opnemen om je situatie voor te leggen? Het advies is gratis en vrijblijvend.

Aanmelden voor een Buteyko-cursus?