Als je een burn-out hebt is de kans groot dat je ook last hebt van angst en paniekaanvallen. De angst kan je in allerlei situaties overkomen. Bijvoorbeeld als je veel andere mensen om je heen hebt, of juist als je alleen bent. Sommige mensen worden bang voor het autorijden. Zo’n specifieke angst kan ook ontstaan als je al aan herstellen bent of hersteld bent van je burnout. Hoe kan dat?

Lichamelijke oorzaak

De eerste oorzaak is een lichamelijke. Tijdens je burn-out maakt je lichaam veel stresshormonen aan. Door langdurig blootstelling aan die stresshormonen kan je lichaam overdreven waakzaam worden. Dingen die voor je burnout vanzelf gingen kunnen dan je dan ineens bang maken. Het duurt ongeveer anderhalf jaar dat je stresshormoonhuishouding én je waakzaamheid weer normaal zijn.

Psychische oorzaak

Er kan tegelijk ook een psychische oorzaak zijn. Zowel tijdens je burnout als in de herstelfase kun je gedachten krijgen en gedrag ontwikkelen die in zichzelf angstopwekkend zijn. Irreële gedachten (over wat er zou kunnen gebeuren) creëren dan je angstrespons.  Vermijdingsgedrag en veiligheidsgedrag (bijvoorbeeld alleen met een partner naast je rijden) houden die in stand.

Rij-angst overwinnen

Het eerste advies dat ik wil geven is, wanneer je je angst redelijk kunt beheersen, blijf dan rijden. Zorg om te beginnen dat je je route hebt voorbereid en dat je voldoende fit bent. In de auto stel jezelf gerust met positieve gedachten of je leidt jezelf af door muziek op te zetten. Als je angst zo groot is dat je snel een paniekaanval krijgt en/of het autorijden gaat vermijden, schakel dan een therapeut in. In mijn praktijk heb ik goede resultaten met een combinatie van cognitieve gedrags- en hypnotherapie, eventueel aangevuld met EMDR (bij nare herinneringen) of ademhalingstherapie (bij hyperventilatie).

Meer weten?

Wil je hierover meer weten, maakt dan direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek per telefoon.

Afspraak maken