Last van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS)?

Buikpijn, maar geen medische verklaring

Heb je last van buikpijn, een opgeblazen gevoel of problemen met je stoelgang, maar wijst medisch onderzoek niets uit? Je bent niet alleen. Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) komt vaak voor, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor stress. De klachten kunnen je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden.

Veelvoorkomende behandelingen zoals vezelrijke voeding, pijnstillers, krampwerende middelen en zelfs antidepressiva bieden soms slechts tijdelijke verlichting. Maar er is een andere, wetenschappelijk bewezen methode: hypnotherapie.

Uit onderzoek blijkt dat hypnotherapie een effectieve behandeling is voor PDS. Hypnose helpt je om invloed uit te oefenen op je autonome zenuwstelsel en spijsvertering, waardoor je klachten verminderen. Met een speciaal ontwikkelde therapie leer je je darmen op een natuurlijke manier te kalmeren en krijg je weer grip op je gezondheid.

Wil je vrijblijvend telefonisch advies inwinnen? Of direct een intakesessie boeken? Via de knop Afspraak maken kies je in mijn agenda eenvoudig het tijdstip dat jou uitkomt.

Hypnotherapie bij PDS

De behandeling start met een intakegesprek, gevolgd door meestal vijf tot acht hypnosesessies. Vanaf de eerste sessies leer je ontspanningstechnieken waarmee je de spanning en gevoeligheid van je darmen kunt verminderen. Daarnaast werken we aan het versterken van je zelfvertrouwen en het beter omgaan met stress en andere relevante factoren.

Gaandeweg wordt je zenuwstelsel ingesteld op een lagere basisspanning, waardoor het minder heftig reageert op prikkels. Dit helpt je dikke darm om rustiger te  blijven functioneren en vermindert je klachten.

Actief meewerken aan je herstel

Hypnotherapie is geen passieve behandeling; je werkt er zelf actief aan mee. Dagelijkse oefeningen zijn essentieel om de technieken onder de knie te krijgen. Na elke sessie ontvang je een audio-opname waarmee je thuis kunt oefenen. Zo leer je stap voor stap invloed uit te oefenen op je darmen en je symptomen steeds beter te beheersen.

Wat is hypnose?

Hypnose is een natuurlijke vaardigheid die je kunt leren. Eigenlijk ervaar je het vaker dan je denkt. Bijvoorbeeld wanneer je helemaal opgaat in een film of een boek, of wanneer je je ineens afvraagt “Ben ik er al?” omdat je op de automatische piloot ergens naartoe bent gereden. Dit zijn momenten van diepe concentratie en verbeeldingskracht – precies de staat waarin hypnose werkt.

Hoe werkt hypnose in therapie?

Tijdens de sessies leer je hoe je bewust in deze ontspannen, geconcentreerde toestand kunt komen. Dit doen we vaak met ontspanningstechnieken of door je aandacht te richten op een specifiek idee. Je blijft gewoon wakker, alert en volledig in controle. Terwijl je mijn suggesties volgt, ga je tegelijkertijd op in je eigen beleving.

Waarom werkt hypnotherapie bij PDS?

Hoewel je de werking van je darmen niet direct kunt aansturen, kun je er wél invloed op uitoefenen. Je gedachten en verbeelding hebben een meetbaar effect op je lichaam. Denk maar eens aan het idee van in een zure citroen bijten—je speekselproductie neemt waarschijnlijk direct toe. Dit principe wordt in hypnotherapie gebruikt om de spijsvertering en darmwerking te beïnvloeden.

Tijdens de therapie doe ik suggesties (beginnend met bijvoorbeeld “stel je voor dat …”) om je verbeeldingskracht te activeren. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je met oefening de darmfunctie positief kunt veranderen. De bewegingen en spiersamentrekkingen van de darmen verbeteren en daarmee vermindert de overgevoeligheid van de darmen en nemen je klachten af.

Tarief en aanmelden

Zie het tarief op deze pagina. Vergoeding uit de aanvullende verzekering is vaak mogelijk. Voor trajecten die zakelijk worden vergoed, gelden andere tarieven. Informeer vrijblijvend naar de voorwaarden.

Via onderstaande knop kun je direct een afspraak maken voor een intakeconsult of een gratis telefonisch adviesgesprek.