Buteyko ademtherapie

Goed ademen verbetert je gezondheid, slaap en vitaliteit.

dr. Konstantin Buteyko ontdekte in de jaren ’50 hoe belangrijke de ademhaling is voor de gezondheid. Wie moeilijk ademt doet dat vaak hoog in de borst en veel door de mond. Hierdoor ontstaan gevoelens van benauwdheid, snel kortademig zijn of vaak moeten geeuwen of zuchten.

Buteyko ontwikkelde een methode om het adempatroon te herstellen. Dat begin met continu door de neus te ademen en oefeningen doen waarmee de ademhaling licht, regelmatig en moeiteloos wordt. De methode wordt nog steeds over de hele wereld succesvol toegepast.

Zou je graag advies willen inwinnen, neem dan gerust contact op voor een gratis telefoongesprek. Of anders, boek direct je intakeconsult. Via de knop ‘Afspraak maken’ kun je in mijn agenda eenvoudig je tijdstip kiezen en het telefoon- of intakegesprek inplannen.

Afspraak maken

Kern van de methode

Het doel van de Buteyko-methode is het herstellen van de neusademhaling en normale functionele adempatronen. Dit bereik je met ademhalingsoefeningen waarbij je net iets minder lucht inademt zodat je een lichte luchthonger creëert. De bedoeling is dat kooldioxide (CO2) in het bloed wat stijgt. Door vaker de oefeningen te doen went je lichaam daaraan. En daardoor adem je steeds makkelijker, verbetert de bloedsomloop en krijgen lichaamscellen meer zuurstof.

Buteyko past in een gezonde leefstijl

Gezond ademen is belangrijk omdat het verbonden is met alle delen van het lichaam. Alle lichaamscellen hebben immers zuurstof nodig. De ademhaling is grotendeels automatisch, maar wordt ook beïnvloed door de stress van het dagelijks leven, wat je eet en drinkt, hoe je slaapt, hoe je sport, door te veel zitten en te weinig bewegen en veel praten. Het kan dus zijn dat je ook hieraan wat gaat doen, met oefening of aanpassingen, om weer goed te ademen.

Zuurstof

Tijdens het inademen stroomt weliswaar zuurstof naar de longen, maar dat wil niet zeggen dat de zuurstofvoorziening in het lichaam optimaal is. Een ontregelde ademhaling maakt het proces namelijk minder effectief, wat tot verschillende aandoeningen of klachten kan leiden. Hiervoor is de Buteyko-methode dan ook een goede complementaire therapie gebleken. Met name als het gaat om:

Uitgebreide informatie is te vinden op mijn site buteyko-cursus.nl.

Alles over Buteyko

De cursussen

Buteyko-BASIS

Het Basis-programma bestaat uit 3 consulten en is goed te combineren met andere therapievormen.

Meer weten

Buteyko-COMPLEET

Het Compleet-programma bestaat uit 5 á 6 consulten waarin je de hele methode leert.

Meer weten

Buteyko voor KINDEREN

Tot 18 jaar en bestaat uit 3 consulten. Het kind leert voor hem/haar passende oefeningen.

Meer weten

Vraag vrijblijvend advies