Als er volgens je arts geen medische oorzaak is, maar je toch alsmaar buikpijn hebt.

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een veel voorkomende stoornis en wordt door de arts gediagnostiseerd als er geen medische afwijkingen worden gevonden. Het komt voornamelijk voor bij jonge stressgevoelige mensen, en meer vrouwen dan mannen lijden eraan. De belangrijkste symptomen zijn buikpijn en problemen met de stoelgang. Als therapie worden onder andere vezelrijke voeding, krampwerende en kalmerende middelen, pijnstillers, bulkvormende stoffen en antidepressiva voorschreven. Deze middelen werken echter vaak alleen tijdelijk.

Medische hypnose

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hypnotherapie een effectieve behandeling is. Hypnose is in het medisch vakgebied van oudsher gericht op het veranderen van fysiologische processen, met name voor pijnbestrijding. Voor PDS werk ik met een speciaal ontwikkeld programma met uiteenlopende hypnosesessies gericht op de werking van het autonome zenuwstelsel en de spijsvertering. Het aantal sessies dat nodig is varieert van zes tot 12.

Daarnaast bied ik een programma dat bestaat uit langere sessies (van 1,5 uur) waarin hypnotherapie en craniosacraaltherapie worden gecombineerd.

Wil je advies inwinnen, neem dan contact op voor een gratis telefoongesprek. Of boek direct je eerste sessie. Via de knop ‘Afspraak maken’ kies je in mijn agenda eenvoudig het tijdstip dat jou uitkomt.

Afspraak maken

De overprikkelde dikke darm

Bij mensen met PDS reageert de dikke darm overgevoelig. De dikke darm is extra gevoelig geworden voor (bepaald) voedsel, spanning en emotionele opwinding. Met name de binnenwand van de dikke darm raakt overprikkeld onder druk van de ontlasting en door winderigheid. Ook zijn er onregelmatige of krampachtige bewegingen in de darmen.

Klachten zijn een zeurderige buikpijn met af en toe een kortdurende verergering en uitstraling, een opgeblazen gevoel, flodderige of brijige ontlasting, diarree of verstopping (vaak afwisselend), verminderde eetlust, gevoel van een volle mag, gasvorming, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Oorzaken van PDS

Tot nu toe is nog niet volledig bekend wat de precieze oorzaak is van het PDS. Bij inwendig onderzoek kan alles er normaal uitzien, maar toch functioneert de dikke darm niet goed.

De dikke darm kun je zien als een gespierde slang die de ontlasting kneedt en voortstuwt. Door sterke samentrekkingen van de darmspierwand komt de ontlasting in de endeldarm, waarna het ons lichaam verlaat via de anus.

In de dikke darm worden water en zouten aan de ontlasting onttrokken, waardoor deze vaster en deegachtig wordt. Echter, als voedselresten te snel of te langzaam de dikke darm passeren, dan blijft er te veel resp. te weinig water in de voedselbrij. Dit leidt tot diarree (te veel water) of obstipatie (te weinig water).

Connectie lichaam & geest

Op de spieren van de darm, het ‘glad spierweefsel’, hebben we geen directe controle. Je kunt ze niet op wilskracht aan- en ontspannen. Wel reageren de darmen op onze emoties. Zo hebben veel mensen een lichte mate van diarree vlak voor een stressvolle gebeurtenis zoals een examen. Omgekeerd kan lichamelijke pijn, bijvoorbeeld door een plotselinge kramp van de dikke darm, ertoe leiden dat we somber of sneller geïrriteerd raken. Als je je dan ook zorgen maakt over symptomen of andere lichamelijke sensaties kan dit de pijn verergeren.

De werking van onze darmen worden bepaald door neurologische, biochemische en hormonale processen, gestuurd vanuit het autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel remt of stimuleert de werking van de dikke darm.

  • Als we fysiek in actie komen, trekt bloed weg van het darmstelsel ten gunste van de spieren.
  • In rust neemt de darmwerking juist toe: het bloed gaat naar darmen waardoor de opname van voedingsstoffen optimaal kan plaatsvinden

Wat is hypnose?

Alle hypnose is zelf-hypnose. Hypnose is een techniek, een vaardigheid die je kunt ontwikkelen om meer mogelijkheden te krijgen om problemen op te lossen. Een hypnotische toestand is een staat van verhoogde concentratie, van intensief gebruik van je verbeeldingskracht. Eigenlijk kent iedereen de ervaring wel, zonder dat het hypnose wordt genoemd. Als je bijvoorbeeld naar een film kijkt, kun je er zo in opgaan dat je anderen niet hoort praten. Of wanneer je onderweg in het verkeer denkt ‘Hé, ben ik hier al?” Je hebt een deel van de route gemist omdat je met je gedachten ergens anders was.

Tijdens de hypnotherapiesessies leer je hoe je een hypnotische toestand bereikt. Er zijn veel manieren om dit te doen. Normaal gesproken gebruiken we een ontspanningstechniek of je wordt gevraagd te focussen op een bepaald idee. Je blijft daarbij gewoon wakker en bij bewustzijn. Je volgt de woorden van de therapeut om te ontspannen, je prettig te voelen en in je eigen belevingswereld op te gaan. Je kunt alles horen wat er om je heen gebeurt en je blijft volledig in controle.

Waarom werkt hypnotherapie?

Zoals gezegd, we kunnen onze dikke darm niet direct controleren. Toch kun je wel leren er invloed op uit te oefenen. Dit doe je met je verbeeldingskracht. Gedachtenbeelden hebben vaak een specifieke uitwerking op het lichaam en de organen. Als je je bijvoorbeeld concentreert op het idee van in een citroen bijten, dan kunnen de speekselklieren in de bovenkaak actief worden en speeksel afscheiden. Dit fenomeen gebruiken we in hypnotherapie.

Het vermogen om met je verbeeldingskracht de fysiologische processen van de darmen te beïnvloeden is in hypnose vele malen groter. In hypnotherapie werken we met suggesties die de verbeeldingskracht stimuleren en een specifieke uitwerking op de dikke darm hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat hypnotische suggesties de werking van de darmen beïnvloeden. Hypnose verandert het bewegen van de darmen en hoe de spieren samentrekken, en het vermindert de gevoeligheid in de darmen.

Het behandelprotocol PDS

De behandeling bestaat uit een intakegesprek en zes tot twaalf hypnosesessies van ongeveer een uur. Vanaf de eerste hypnosesessies begin je hypnotische vaardigheden te ontwikkelen en daarmee de spanning en gevoeligheid van de dikke darm te verminderen. Daarnaast kunnen we werken aan het versterken van zelfvertrouwen en het beter leren omgaan met relevante problemen. Het zenuwstelsel wordt gaandeweg op een lagere basisspanning ingesteld en zal minder heftig reageren op gebeurtenissen. Hierdoor zal de dikke darm minder prikkels te verwerken krijgen.

De tijd en het aantal sessies die mensen nodig hebben varieert. Sommige mensen merken al na een paar sessies verbetering, terwijl anderen er langer voor nodig hebben. Het is het beste om de eerste sessies wekelijks te houden. Daarna kan overgegaan worden op eens in de twee weken.

Huiswerk

Hypnose is niet iets dat je passief ondergaat, integendeel. Een actieve inzet is van cruciaal belang, net zoals het dagelijks oefenen om je vaardigheden te trainen. Van elke sessie krijg je een audio-opname om thuis te beluisteren. Het doel is dat je leert invloed uit te oefenen op de werking van de dikke darm en de symptomen te beheersen, zo snel en automatisch als maar mogelijk is.

Tarief en aanmelden

  • Voor particulieren: zie de verschillende tarieven op deze pagina. Vergoeding uit de aanvullende verzekering is vaak mogelijk..
  • Voor trajecten die zakelijk of door de werkgever worden vergoed, gelden andere tarieven. Informeer vrijblijvend naar de voorwaarden.

Wil je meer controle krijgen over je PDS? Via onderstaande knop kun je direct een afspraak maken voor een consult of een gratis telefonisch adviesgesprek.

Afspraak maken

Hulpvragen

Vraag vrijblijvend advies