Ervaringen

Ik ben de cursus gaan volgens omdat ik stressklachten had:  slecht slapen, hyperventilatie en me slecht kunnen ontspannen. Na het intakegesprek bij Lisa had ik meteen veel vertrouwen in de cursus. Lisa legt alles duidelijk uit en neemt alle tijd voor je. De basis-oefening is fijn en geeft ook veel ontspanning. Al snel ging ik een stuk beter slapen en had ik ook geen last meer van duizelingen door slecht te ademen. Het kost wel heel veel tijd om de oefeningen 4x per dag te doen, maar wel heel lekker om jezelf die ontspanningsmomenten juist te geven. De oefeningen blijf ik voorlopig nog wel doen.

Maxime (27 jaar)
17 juni 2020

Ik ben half maart begonnen met de Buteyko cursus bij Lisa. Vanaf het eerste moment voelde het goed. Ze heeft mij veel geleerd. Ik ben er nog niet, maar op de goede weg en ik doe consequent mijn oefeningen. Bij Lisa ben ik terechtgekomen na een slaaponderzoek waarbij de uitslag 25 apneus per uur was. Ik kreeg toen een MRA-beugel, maar na enkele maanden ermee slapen bleken tijdens een hernieuwd onderzoek de slaapapneus gestegen. Toen kreeg ik een CPAP-apparaat. Vanaf het begin had ik daar veel moeite mee en kon ik maar niet aan wennen. In overleg met mijn arts ben ik ademhalingstherapie gaan doen en zodoende bij Lisa terechtgekomen. Ik snurk nu niet meer. Dank je wel Lisa voor alles wat je voor me gedaan hebt.

Jolanda (62)
27 april 2020

Ik heb gisteren de Buteyko cursus bij Lisa afgerond. Door mijn chronische hyperventilatie had ik allerlei klachten zoals hartkloppingen, snel buiten adem, licht in het hoofd, gespannen nek en schouder spieren, etc. Lisa heeft duidelijk uitgelegd hoe de ademhaling werkt en wat het belang is van CO2 voor je lichaam en dat het dus niet alleen maar een afvalstof is. Door de verschillende technieken om een verminderde ademhaling te trainen voel ik me al een stuk beter. Er is nog veel winst te halen in mijn CP, maar dat heb ik vooral zelf in de hand door gedisciplineerd de oefeningen te doen. Ik ga er de komende maanden mee verder en hoop rond de zomer op een ochtend CP te zitten van 30. Lisa, nogmaals dank je wel.

Richard (47 jaar)
31 maart 2020

Ik ben al jaren onder behandeling van de cardioloog. Vanwege een onregelmatige hartslag en boezemfibrilleren kreeg ik in 2013 een pacemaker en moest ik bètablokkers gaan slikken. Het afgelopen jaar kreeg ik zelfs een zwaarder medicijn. Ik ben in november begonnen met de Buteyko-ademtherapie en het effect is fantastisch. Al na vier weken heeft de cardioloog mijn medicatie gehalveerd. Het oefenen vraagt natuurlijk wel wat van je zelfdiscipline, maar het is ook prettig om te doen. In het algemeen voel ik me fitter en loop ik bijvoorbeeld sneller de trap op. Ik heb geen last meer van duizelingen, ook niet tijdens het tennissen. Bovendien krijg ik met een Buteyko-oefening onmiddellijk mijn hartslag naar beneden. Het is fijn om daar nu controle over te hebben.

Clara (71, Heemstede)
17 januari 2020

Het jaar 2019 was voor mij onder meer een goed jaar omdat talrijke klachten afnamen door de Buteyko- ademtherapie die ik bij Lisa Suurland genoot …. In 2020 zal datgene wat ik ik bij haar heb geleerd alleen nog maar verdiepen. Fijn dat sinds ‘Buteyko’ ook mijn energie is toegenomen:-). Het vraagt enig doorzettingsvermogen om steeds weer te gaan zitten, maar oh, wat is ‘de beloning’ groot.

Antoinette
31 december 2019

Ik heb een enorm drukke baan en ben ervan overtuigd dat mijn chronische hyperventilatie het gevolg is van stress en een verkeerde (hoge) ademhaling. Lisa heeft mij aan de hand genomen en alle stappen die ik moet zetten met veel geduld uitgelegd. Ik ben mij nu veel bewuster van mijn ademhaling en heb ook baat bij de oefeningen. Lisa is een zeer professionele therapeute met een rustige en prettige uitstraling waardoor ik mij vanaf het eerste moment op mijn gemak voelde en na iedere bijeenkomst ontspannen huiswaarts ging.

Ellen Witte
22 december 2019

Ik ben eind mei 2019 begonnen met de Buteyko-cursus. Na eerst een intakegesprek, want ik was er nogal huiverig voor. Maar Lisa kon mij overtuigen en zo ben ik begonnen. Ik heb een matige vorm van COPD, 73 jaar en de longen van een 90- jarige. De cursus heeft mij meer bewustzijn gegeven omtrent de ademhaling, want de longblaasje die nog werken daar wil ik heel zuinig op zijn. De cursus heeft mij vitaler gemaakt en ik slaap ook beter en zorg dat ik altijd mijn mond gesloten hou tijdens inspanningen. Mijn COPD is daar niet door overgegaan, maar ik kan er beter mee omgaan. Met dank aan Lisa voor haar inlevingsvermogen en toewijding.

Jan (73) Zwanenburg
26 augustus 2019

Ik ben de Buteyko-cursus gaan doen omdat ik niet goed ademde, verschrikkelijk snurkte en door mijn mond adem. Het is een hele ervaring dat door goed te leren ademen alles veel beter gaat. Ik kon niet in slaap komen, maar door de cursus te doen ga ik vroeger naar bed, slaap goed uit en snurk al niet meer. Ik word beter wakker, omdat ik nu goed slaap, heerlijk om uitgerust wakker te worden. Ik raad iedereen die heel erg moe is en niet kan slapen aan om de cursus te doen. Je gaat je echt beter voelen. Het sprak me wel aan dat je ook van bepaalde medicijnen af kan komen. Mijn bloedonderzoek geeft na de cursus ook goede resultaten aan, dus wie weet heb ik straks misschien minder medicijnen. En Lisa, jij bedankt voor de cursus en de goede uitleg. Het is goed te begrijpen.

Esther (58 jaar)
6 augustus 2019

Ik heb in oktober 2018 de Buteyko-cursus gevolgd. De cursus heeft mij bewuster gemaakt van mijn ademhaling. En zeker ook geholpen met het verbeteren van mijn slaap. Het gemiddelde van mijn apneus blijft nog steeds onder de 5, wel met hulp van het cpap-apparaat. Ik voel me inmiddels nog fitter dan vorig jaar toen ik bij Lisa de cursus volgde. De cursus heeft daar zeker aan bijgedragen.

Nancy (59 jaar)
24 juli 2019

Doordat mijn astmaklachten de laatste tijd tijdens het sportief fietsen en mountainbiken wat toenamen, vooral bij aanvang inspanningen, leek het mij een goed idee om een Buteyko cursus te volgen. Ik hoopte door de cursus “meer lucht “ te krijgen en nog dieper te kunnen ademhalen. Al tijdens de voorlichtingsavond en de eerste cursusavond bleek dat het precies anders was dan dat ik in mijn hoofd had. Tijdens de cursus leerde ik de ademhaling juist klein te houden en niet zo diep mogelijk lucht te happen, en om tevens CO2 op te bouwen. Mijn metingen (controlepauze) werden redelijk snel beter door de oefeningen. Ik haalde merkbaar minder zwaar adem. Ook bij het sporten. Daarnaast veel bewuster bezig met hoe ik ademhaal. Mijn inspanningsastma is nu behoorlijk minder, mijn ademhaling veel lichter. Wel kwam ik na een paar maanden op een niveau dat lager was dan ik had gehoopt. Ik zag nauwelijks verbetering meer van de controlepauze waardoor ik niet meer genoeg tijd aan de oefeningen ging besteden. Toch doe ik nu nog steeds een aantal basisoefeningen en slaap met de pleister op de mond. De cursus vond ik erg goed gegeven.

Jos (63 jaar)
6 juli 2019

Ik heb in april 2019 de Buteyko-cursus bij Lisa gevolgd omdat ik last had van chronische hyperventilatie. Dit veroorzaakte benauwdheid en verkramping in de borstkas. Door de speciale ademhalingsoefeningen verminderde de klachten aanzienlijk. Ik heb veel baat bij deze oefeningen en het heeft mij zeker geholpen om van de chronische hyperventilatie af te komen.

Monica (46 jaar)
5 juli 2019

Om klachten zoals duizeligheid, stress te verminderen ben ik de Buteyko-cursus gaan doen. Ik vond de uitleg en de theorie zeer helder en was blij dat ik aan de hand van concrete oefeningen kon werken aan mijn gezondheid. Als ik ‘s nu morgens begin met een oefening, dan voel ik me door de dag heen meer ontspannen. Ik begin de dag dan gewoon anders. Ook ben ik niet meer duizelig en niet meer bang om duizelig te worden. En als ik een keer (bijv. na veel praten) wat licht in mijn hoofd ben, dan heb ik een handvat om mijn ademhaling onder controle te krijgen. Heb dus geen last van paniek meer. Ik ga een oefening doen (lichter ademen) en dan trekt dat lichte gevoel in mijn hoofd weer weg. Ook kan ik de oefeningen toepassen tijdens het hardlopen. Het is fijn dat Lisa na de cursus nog eens belt om je te helpen herinneren aan het belang van oefenen!

Simone (56 jaar)
5 juli 2019

Ik heb Lisa benaderd voor de Buteyko-ademtherapie omdat mijn zoon sinds de geboorte onregelmatig ademt. Lisa heeft ons uitgelegd wat er gebeurt op de wijze zoals hij ademt en wat wij kunnen bereiken als hij een nieuwe techniek aanleert. Lisa heeft echt de tijd voor ons genomen om ons de materie uit te leggen en een kind van 9 te boeien met ademhalingsoefeningen. De oefeningen zijn best intensief. Maar omdat mijn zoon begrijpt wat deze opleveren, doet hij de oefeningen wel. Een extra stimulans is n betere prestatie bij het voetballen:). De techniek is niet lastig maar intensief. Lisa weet de techniek helder over te brengen en neemt alle tijd. Wij zijn ook superblij met de flexibiliteit van Lisa en nazorg.

Amal
28 juni 2019

Ik heb in december 2018 de Buteyko-cursus gevolgd vanwege een benauwd gevoel met ademen en slecht slapen door spanning. Alles is goed en rustig uitgelegd. Het thuis oefenen blijkt in de praktijk toch lastiger te zijn. Goede en fijne begeleiding. Lisa neemt echt de tijd voor je. Het gaat op dit moment een stuk beter. Ademhaling is beter onder controle. En wanneer het niet zo is heb je toch de handvatten om je ademhaling rustiger te krijgen. Of je de cursus moet volgen ligt echt aan de persoon zelf en de persoonlijke situatie. Had zelf wel meer het idee dat het beter zou lukken en ik het makkelijker onder de knie zou krijgen, maar door drukke gezinssituatie niet de tijd om te blijven oefenen. Ik heb er veel aan gehad dat ik nu wel rustig ben en vaak de rust weer kan herpakken. Slapen met tape gaat nog wel steeds goed.

Mariette (43 jaar)
14 mei 2019

Ik heb astma en daarom de Buteyko-cursus gevolgd. Het werd makkelijk en begrijpelijk uitgelegd, en wanneer je het oefenen goed in je schema hebt gepland, is het makkelijk om er een standaard routine van te maken. Buteyko heeft me op de lange termijn geholpen bij het beter controleren van mijn adem en het voorkomen van een astma-aanval. Ik kan het anderen zeker aanraden, want het helpt je ontspannen, beter ademen en voorkomen van een astma-aanval.

Gina (15 jaar)
22 januari 2019

Vanwege stressklachten en het niet onder controle kunnen krijgen van mijn ademhaling bij stress heb ik in december 2018 de Buteyko-cursus gevolgd. Lisa legt de theorie heel goed uit, waardoor je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt. Dit vind ik enorm helpen om de oefening uit te voeren en te weten waar je de oefening(en) voor doet en wat er dus gebeurt. Het kost relatief veel tijd, maar het leverde mij al heel snel veel op. Ik integreer de oefeningen ook tijdens fietsen, werken of vergaderingen. Het resultaat is dat ik veel minder stress heb. En als ik stress voel kan ik door middel van een (korte) oefening mijn ademhaling onder controle krijgen, waardoor de spanning vermindert of verdwijnt. Ik zou anderen met dezelfde klachten zeker deze cursus aanbevelen. Het zijn eenvoudige oefeningen en ze leveren resultaat; bij de één misschien wat sneller dan bij de ander, maar je lost klachten op zonder medicatie en dat is altijd beter dan met.

Heske (48 jaar)
19 januari 2019

Ik heb in oktober 2018 de Buteyko-cursus gevolgd. Ik had last van snurken en was snel buiten adem bij inspanning en sporten. Ik ben erg tevreden over de duidelijke uitleg en begeleiding door Lisa, het professionele cursusboek en de andere producten die je erbij krijgt. De oefeningen vond ik goed te doen. Je moet er wel consequent tijd voor maken, anders heb je er niks aan. Dat heb ik ook gedaan en ik stond er versteld van hoe snel ik vooruit ging. Heb weinig last meer van snurken en blijf overdag veel makkelijker door mijn neus ademen. Het sporten gaat beter en ik kan mijn ademhaling sneller weer rustig krijgen. Ik zie tijdens de conditietraining anderen nog wel eens een poosje uithijgen, maar dat doe ik bewust niet.

Man (72 jaar)
10 januari 2019
Beschrijf hier je ervaring
Het e-mailadres wordt niet op deze pagina weergegeven.